Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων

Η Διεθνής Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων (International Day of Zero Waste) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με το ψήφισμα A/RES/77/161 της 14ης Δεκεμβρίου 2022 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου για να τονίσει τόσο τη σημασία της ενίσχυσης της διαχείρισης των αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και την ανάγκη προώθησης βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής.

Οι αλόγιστες πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης της ανθρωπότητας ωθούν τον πλανήτη στην καταστροφή. Τα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες παράγουν ετησίως μεταξύ 2,1 και 2,3 δισεκατομμυρίων τόνων αστικών στερεών αποβλήτων – από συσκευασίες και ηλεκτρονικές συσκευές έως πλαστικά και τρόφιμα. Ωστόσο, τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων παγκοσμίως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, καθώς 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε συστηματική αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ μόλις το 61-62% των αστικών αποβλήτων διαχειρίζεται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Η ανθρωπότητα οφείλει να δράσει άμεσα για να αντιμετωπίσει την κρίση επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, τα κράτη-μέλη, οι οργανισμοί του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι γυναίκες, οι νέοι και άλλοι φορείς καλούνται να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων και τη συμβολή τους στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάδειξη των πρωτοβουλιών μηδενικών αποβλήτων μέσω της διεθνούς ημέρας μπορεί να προάγει ουσιαστικά τους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 και 12. Οι εν λόγω στόχοι καλύπτουν όλες τις μορφές αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων της σπατάλης τροφίμων, της εξόρυξης φυσικών πόρων και των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Στατιστικά στοιχεία

  • Αν τα αστικά απόβλητα που παράγονται σε έναν χρόνο τοποθετούνταν σε τυποποιημένα εμπορευματοκιβώτια και στοιχίζονταν το ένα πίσω από το άλλο, θα περιέβαλλαν τη Γη 25 φορές.
  • Η αυξανόμενη κατανάλωση πόρων αποτελεί τον βασικό μοχλό της τριπλής περιβαλλοντικής κρίσης: κλιματικής αλλαγής, απώλειας βιοποικιλότητας και ρύπανσης.
  • Χωρίς άμεση δράση, η ετήσια παραγωγή αστικών αποβλήτων θα εκτοξευθεί στα 3,8 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2050
  • Κάθε χρόνο, ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας ευθύνεται για το 2-8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνει 215 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού, ποσότητα αντίστοιχη με 86 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες.
  • Αν διπλασιαστούν οι φορές που φοριέται ένα ρούχο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν κατά 44%.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ