Η Διεθνής Ημέρα της Αραβικής Λεοπάρδαλης (International Day of the Arabian Leopard) καθιερώθηκε στις 12 Ιουνίου 2023 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για το υπό εξαφάνιση μικρότερο υποείδος της λεοπάρδαλης και να τονίσει παράλληλα τον κρίσιμο ρόλο της βιοποικιλότητας στη διατήρηση της υγείας και της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας. Ο πρώτος διεθνής εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2024.
Οι εκδηλώσεις της Ημέρας της Αραβικής Λεοπάρδαλης διοργανώνονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, κυβερνητικούς φορείς, τοπικές κοινότητες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε διάφορες χώρες. Αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης (προβολές ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, προγράμματα ευαισθητοποίησης), σεμινάρια και εργαστήρια διατήρησης, σχολικές και κοινοτικές εκδηλώσεις (διαγωνισμούς τέχνης και συγγραφής, παρουσιάσεις), δράσεις συγκέντρωσης πόρων, τοπικές πρωτοβουλίες διατήρησης, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκστρατείες υποστήριξης και πολλά άλλα.
Η Αραβική Λεοπάρδαλη
Η Λεοπάρδαλη (Panthera pardus) έχει οκτώ ζώντα υποείδη: την αφρικανική, την Αμούρ (σύνορα Ρωσίας-Κίνας), της Ανατολίας, την αραβική, την ινδική, την ινδοκινέζικη, της Ιάβας και της Σρι Λάνκα. Η λεοπάρδαλη κατατάσσεται στα ευάλωτα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), αλλά ορισμένα υποείδη της θεωρούνται «απειλούμενα» ή ακόμη και « υπό εξαφάνιση» στις περιοχές όπου ζουν. Ένα από αυτά είναι η αραβική λεοπάρδαλη.
Η αραβική λεοπάρδαλη (Panthera pardus nimr) ενδημεί στην Αραβική Χερσόνησο, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους Γερμανούς φυσιοδίφες Βίλχελμ Χέμπριχ και Κρίστιαν Γκότφριντ Έρενμπεργκ το 1830 κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στη Μέση Ανατολή. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, η αραβική λεοπάρδαλη ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Αραβική Χερσόνησο, αλλά έκτοτε ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί δραματικά. Μόλις που φθάνει τα 200 άτομα και είναι πολύ κατακερματισμένος. Υπάρχουν τρεις απομονωμένοι πληθυσμοί του υποείδους στο Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Θεωρείται ότι έχει εκλείψει τοπικά ή είναι εξαιρετικά σπάνια στην Αίγυπτο (Χερσόνησος του Σινά), το Ισραήλ, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζει η αραβική λεοπάρδαλη είναι η απώλεια, η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός του οικοτόπου της, οι αντεκδικήσεις από χωρικούς και κτηνοτρόφους που υπερασπίζονται τα ζώα τους, η μείωση της λείας τους λόγω ανεξέλεγκτου κυνηγιού φυσικών θηραμάτων, όπως οι αίγαγροι και οι ύρακες, καθώς και το παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής.