Διεθνής Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας

Η Διεθνής Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας (International Day for Interventional Cardiology) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για ν’ αναδείξει τη σημασία της επεμβατικής καρδιολογίας στη μείωση των αποσοβήσιμων ποσοστών θνησιμότητας.

Η επεμβατική καρδιολογία είναι ένας υποτομέας της καρδιολογίας που ασχολείται με τη θεραπεία δομικών καρδιακών παθήσεων με καθετήρες. Είναι ένας σχετικά νέος κλάδος της καρδιολογίας που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Το πρόσωπο που θεωρείται ο πατέρας της επεμβατικής καρδιολογίας είναι ο Αντρέας Γκρίντσιχ (1939-1985), ένας Γερμανός καρδιολόγος και ακτινολόγος που ανέπτυξε και εκτέλεσε την πρώτη επιτυχημένη αγγειοπλαστική με μπαλονάκι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Η αγγειοπλαστική (μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη στενωμένων ή αποφραγμένων αιμοφόρων αγγείων) περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον Αμερικανό ακτινολόγο Τσαρλς Θίοντορ Ντότερ (1920-1985) και τον μαθητή του Μέλβιν Τζάντκινς (1922-1985).

Ο Γκρίντσιχ άκουσε για πρώτη φορά γι’ αυτή την επέμβαση σε μια διάλεξη στη Φρανκφούρτη και αποφάσισε να την εφαρμόσει στην πράξη. Έχοντας συναντήσει γραφειοκρατικά εμπόδια στη γενέτειρά του, τη Γερμανία, μετακόμισε στην Ελβετία, όπου είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει τις τεχνικές της αγγειοπλαστικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Ο Αντρέας Γκρίντσιχ πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή αγγειοπλαστική σε ασθενή που βρισκόταν σε εγρήγορση στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Αφού πραγματοποίησε τρεις ακόμη επιτυχημένες επεμβάσεις, παρουσίασε το έργο του στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, γεγονός που οδήγησε στην ευρεία αναγνώριση της αγγειοπλαστικής και στην ανάπτυξη της επεμβατικής καρδιολογίας.

Η αγγειοπλαστική είναι η πιο γνωστή επεμβατική τεχνική στην καρδιολογία, αλλά δεν είναι η μόνη. Άλλες επεμβατικές τεχνικές με χρήση καθετήρων είναι η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, η αποκατάσταση καρδιακών βαλβίδων (βαλβιδοπλαστική), η διόρθωση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών, η διαδερμική αποκατάσταση βαλβίδων, η διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδων και η στεφανιαία θρομβοεκτομή.

Η επεμβατική καρδιολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η αρρυθμία, η στηθάγχη, η μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, η καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), οι διαταραχές των καρδιακών βαλβίδων και η μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς).

Τα κύρια πλεονεκτήματά της είναι η μείωση του πόνου και των ουλών, η συντομότερη περίοδος ανάρρωσης και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την παραδοσιακή καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, η επεμβατική καρδιολογία είναι πιο κατάλληλη για βρέφη και παιδιά με καρδιακές παθήσεις.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε το 2022 την 16η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Επεμβατικής Καρδιολογίας. Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της πρώτης επιτυχημένης στεφανιαίας αγγειοπλαστικής σε ασθενή που βρισκόταν σε εγρήγορση και εκτελέστηκε από τον γερμανό καρδιολόγο Αντρέας Γκρίντσιχ στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.

Ο κύριος στόχος της Διεθνούς Ημέρας Επεμβατικής Καρδιολογίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αγγειοπλαστική και άλλες επεμβατικές καρδιολογικές διαδικασίες και η ανάδειξη της σημασίας τους στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση των θανάτων που μπορούν να προληφθούν. Την σχετική καμπάνια συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ