Η Διεθνής Ημέρα Αστυνομικής Συνεργασίας (International Day of Police Cooperation) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να τιμήσει την ίδρυση της Ιντερπόλ (Interpol) και ν’ αναδείξει τον ρόλο των αρχών επιβολής του νόμου απ’ όλο τον κόσμο στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, η συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου σε διάφορες χώρες οργανωνόταν σε μεγάλο βαθμό κατά περίπτωση. Η πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία για διεθνή συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου ήταν η Αστυνομική Ένωση των Γερμανικών Κρατών, που ιδρύθηκε το 1851 και είχε ως μέλη της τις μυστικές αστυνομίες των διαφόρων γερμανόφωνων χωρών.
Η σημασία της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας κατέστη επιτακτική στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς η διεθνοποίηση των ταξιδιών και του εμπορίου, διευκόλυνε την ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Το Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογικής Αστυνομίας (International Criminal Police Congress), που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό το 1914, καθόρισε δώδεκα αρχές διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, οι οποίες συνέβαλαν στη θεμελίωση της Ιντερπόλ.
Το 1923 ο αρχηγός της αστυνομίας της Βιέννης, Γιοχάνες Σρόμπερ, συγκάλεσε άλλο ένα Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογικής Αστυνομίας. 22 αντιπρόσωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (και την Ελλάδα), την Αίγυπτο και την Ιαπωνία συμφώνησαν να ιδρύσουν στις 7 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Επιτροπή Εγκληματολογικής Αστυνομίας (International Criminal Police Commission,ICPC), την προκάτοχο της Ιντερπόλ. Η έδρα της, που αρχικά βρισκόταν στη Βιέννη, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Ναζιστική Γερμανία (Anschluss).
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα περισσότερα κράτη-μέλη αποχώρησαν από τη ICPC επειδή ελεγχόταν από τη ναζιστική Γερμανία. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η ICPC αναβίωσε ως Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας (International Criminal Police Organization, ICPO-INTERPOL) με νέα έδρα το Παρίσι. Υιοθέτησε νέο καταστατικό και σύντομο όνομα, Interpol, το 1956. Από το 1989 έδρα της Ιντερπόλ είναι η πόλη Λυών της Γαλλίας.
Σήμερα, η Ιντερπόλ είναι ο κορυφαίος διεθνής αστυνομικός οργανισμός στον κόσμο με 195 κράτη μέλη. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος οργανισμός που διευκολύνει τη διεθνή αστυνομική συνεργασία. Για παράδειγμα, ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός οργανισμός είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιβολή του Νόμου (European Union Agency for Law Enforcement Cooperation, EUROPOL), που ιδρύθηκε το 1998. Συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 7η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Αστυνομικής Συνεργασίας κατά την 77η σύνοδό της τον Δεκέμβριο του 2022. Ο εναρκτήριος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 για να συμπέσει με την 100ή επέτειο της ίδρυσης της ICPC, προκατόχου της INTERPOL και επικεντρώθηκε στον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην αστυνόμευση.
Ο κύριος στόχος της Διεθνούς Ημέρας Αστυνομικής Συνεργασίας είναι να αναδείξει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η παγκόσμια κοινότητα επιβολής του νόμου στην παγκόσμια ασφάλεια, καθώς και τη σημασία του διεθνούς συντονισμού μεταξύ της αστυνομίας και των οργάνων επιβολής του νόμου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικής δραστηριότητας.
Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία αυτή επικεντρώνονται στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα (παγκόσμιο, περιφερειακό και υποπεριφερειακό) σε τομείς που σχετίζονται με την πρόληψη και την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος και την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αποσκοπούν επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ιντερπόλ σε βασικούς τομείς όπως η παγκόσμια υγεία, το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, οι αναδυόμενες τεχνολογίες και η θαλάσσια ασφάλεια.