Διεθνής Ημέρα Ανθρώπων με Αφρικανική Καταγωγή

Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπων με Αφρικανική Καταγωγή (International Day for People of African Descent) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για ν’ αναδείξει τη συμβολή της αφρικανικής διασποράς σε όλο τον κόσμο και να καταπολεμήσει τις εις βάρος της διακρίσεις.

Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής που ζουν εκτός Αφρικής, συλλογικά γνωστοί ως αφρικανική διασπορά. Ο όρος αναφέρεται συνηθέστερα στους απογόνους των σκλάβων από τη Δυτική και Κεντρική Αφρική που έπεσαν θύματα του ατλαντικού δουλεμπορίου μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα. Η αφρικανική διασπορά περιλαμβάνει επίσης τους Zanj (απογόνους των σκλάβων Μπαντού που μεταφέρθηκαν στη Μέση Ανατολή από Άραβες και Πέρσες δουλεμπόρους) και τους Siddi (απογόνους των σκλάβων Μπαντού που μεταφέρθηκαν στην ινδική υποήπειρο).

Στις χώρες με τη μεγαλύτερη αφρικανική διασπορά περιλαμβάνονται η Βραζιλία (105 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των πολυφυλετικών), οι ΗΠΑ (πάνω από 46 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των πολυφυλετικών), η Αϊτή (σχεδόν 10 εκατομμύρια) και η Κολομβία (σχεδόν 5 εκατομμύρια). Άλλες χώρες με σημαντικό αφρικανικό πληθυσμό (πάνω από 1 εκατομμύριο) είναι η Γαλλία, η Υεμένη, η Σαουδική Αραβία, η Τζαμάικα, η Βρετανία, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ιταλία, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Κούβα και η Γερμανία.

Το 2015 ο ΟΗΕ ανακήρυξε τη Διεθνή Δεκαετία για τους Ανθρώπους Αφρικανικής Καταγωγής (International Decade for People of African Descent), σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής που ζουν εκτός της αφρικανικής ηπείρου. Το 2020, συνοψίζοντας τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της καμπάνιας, ο ΟΗΕ επισήμανε ότι, αν και είχε σημειωθεί πρόοδος σε νομοθετικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τα άτομα αφρικανικής καταγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις.

Τα γεγονότα του ταραχώδους έτους 2020 κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ρατσισμό, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε τον συστηματικό ρατσισμό και τις διαρθρωτικές ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη, και η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τη φυλετική αδικία και την αστυνομική βία.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 31η Αυγούστου ως Διεθνή Ημέρα Ανθρώπων με αφρικανική καταγωγή. Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να τιμήσει την Πρώτη Διεθνή Διάσκεψη των Νέγρων (First International Conference of the Negro Peoples), που οργανώθηκε από τον Μάρκους Γκάρβεϊ και την Παγκόσμια Ένωση για τη Βελτίωση των Νέγρων (Universal Negro Improvement Association), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 1920.

Αποτέλεσμα ήταν η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Νέγρων (Declaration of the Rights of the Negro Peoples of the World), η οποία καταδίκασε την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία της Αφρικής κι ενέκρινε επίσημα την κόκκινη, μαύρη και πράσινη παναφρικανική σημαία.

Οι κύριοι στόχοι της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπων με Αφρικανική Καταγωγή είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία της κληρονομιάς και του πολιτισμού των αφρικανικών λαών και τη συμβολή της αφρικανικής διασποράς στην ανάπτυξη των κοινωνιών, να προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων αφρικανικής καταγωγής και να συμβάλει στην εξάλειψη των εις βάρος της διακρίσεων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ