Διεθνής Ημέρα Εραλδικής

Η Διεθνής Ημέρα Εραλδικής (Ιnternational Heraldry Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Ιουνίου. Είναι αφιερωμένη στην τέχνη και την επιστήμη της επινόησης, της επίδειξης και της χορήγησης θυρεών και οικόσημων, καθώς και της ανίχνευσης και καταγραφής γενεαλογιών. Η εναρκτήρια Διεθνής Ημέρα Εραλδικής, η οποία ένωσε τους λάτρεις της εραλδικής σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2013.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορα σύμβολα ως μέσα αναπαράστασης εδώ και χιλιετίες, αλλά η σύγχρονη εραλδική γλώσσα άρχισε να αναπτύσσεται μόλις κατά τη διάρκεια του Ώριμου Μεσαίωνα (1000-1300). Η ανάγκη για εραλδικά σύμβολα προέκυψε από τη στρατιωτική ανάγκη και τις ιπποτικές συναντήσεις, όπου οι μαχητές που φορούσαν πλήρη πανοπλία χρειάζονταν έναν τρόπο να αναγνωρίζονται και άρχισαν να φέρουν εμβλήματα στις ασπίδες τους για τον σκοπό αυτό. Τελικά, οι Ευρωπαίοι ευγενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν τα οικόσημα ως οικογενειακά σύμβολα.

Η λέξη «εραλδική» είναι εξελληνισμένος τύπος της αγγλικής λέξης «heraldry» που με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη «herald» («κήρυκας», «αγγελιοφόρος»). Οι κήρυκες αρχικά απασχολούνταν από μονάρχες και ευγενείς ως αγγελιοφόροι. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για τη διαχείριση των ιπποτικών συναντήσεων, στις οποίες περιλαμβανόταν και η ανακοίνωση των διαγωνιζομένων. Έτσι, οι κήρυκες έπρεπε να γνωρίζουν τον βαθμό, την καταγωγή και τα εραλδικά σύμβολα των διαφόρων αρχόντων και ιπποτών. Μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα, δημιουργήθηκαν οι πρώτες εραλδικές αρχές που ρύθμιζαν τη χρήση και την ιδιοκτησία των οικόσημων.

Ο πιο γνωστός κλάδος της εραλδικής είναι ο πολεμικός εξοπλισμός. Αφορά τον σχεδιασμό των οπλικών επιτευγμάτων, γνωστών και ως εραλδικών επιτευγμάτων. Τα εραλδικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν ένα οικόσημο και άλλα εραλδικά στοιχεία τα οποία δικαιούται ο κάτοχός του, όπως το κράνος, το σύνθημα, τους υποστηρικτές και άλλα διακριτικά. Δεδομένου ότι η εραλδική αναδύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη, οι διάφορες χώρες έχουν τις δικές τους εραλδικές παραδόσεις.

Παρόλο που στον σύγχρονο κόσμο οι θυρεοί και τα οικόσημα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο ήταν κάποτε, πολλοί ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, άτομα, πόλεις, κωμοπόλεις και περιοχές συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν για την αναγνώρισή τους και έτσι η εραλδική συνεχίζει να ανθίζει ως τέχνη, επιστήμη και χόμπι. Ορισμένες χώρες διαθέτουν εραλδικές αρχές που καταχωρίζουν ή χορηγούν οικόσημα, καθώς και αποτρέπουν την κακή χρήση τους. Οι χώρες που δεν διαθέτουν εραλδικές αρχές και νόμους που να ρυθμίζουν τη χρήση των οικόσημων συνήθως τα αντιμετωπίζουν ως δημιουργική δραστηριότητα που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Διεθνής Ημέρα Εραλδικής καθιερώθηκε το 2013. Αποφασίστηκε να γιορτάζεται στις 10 Ιουνίου επειδή την ημερομηνία αυτή του 1128, ο βασιλιάς Ερρίκος Α της Αγγλίας έχρισε ιππότη τον μελλοντικό γαμπρό του Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη (Geoffrey Plantagenet) και του χάρισε μια μπλε ασπίδα με έξι χρυσά λιοντάρια. Ο προσωπικός θυρεός του Γοδεφρείδου Πλανταγενέτη θεωρείται ευρέως ως ένα από τα παλαιότερα δείγματα εραλδικής.

Παρόλο που είναι αμφισβητήσιμο αν αυτό το γεγονός ήταν πράγματι η αρχή της εραλδικής όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, οι ιδρυτές της Διεθνούς Ημέρας Εραλδικής - η Διεθνής Ένωση Ερασιτεχνών Εραλδιστών - πιστεύουν ότι είναι ωραίο να υπάρχει μια ημερομηνία για να γιορτάσουμε τη σύγχρονη τέχνη και επιστήμη της εραλδικής. Η εορτή σηματοδοτείται με διάφορες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην εκλαΐκευση της εραλδικής και στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να ασχοληθούν με αυτήν ως χόμπι.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ