Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος λογοτέχνης της Αλβανίας

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος Αλβανός λογοτέχνης, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT» (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο στις 28 Ιανουαρίου 1936. Γιός ταχυδρομικού υπαλλήλου, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας Γκόρκι στη Μόσχα. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια, αλλά κυρίως μυθιστορήματα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου του, το 2009 με το Νόμπελ των ισπανόφωνων Principe de Asturias de las Letras, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε και το βραβείο Balkanika για το μυθιστόρημά του «Η αποκλεισμένη».

Μεταξύ άλλων στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του: «Το γεφύρι με τις τρεις κάμαρες», «Το λυκόφως των θεών της στέπας», «Το χρονικό της πέτρινης πόλης», «Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών» και «Το ατύχημα». Στο έργο συνδυάζει το πραγματικό με το φανταστικό γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ο «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες της Αλβανίας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ