Η ηθοποιός Θάλεια Καλλιγά διέγραψε μια σημαντική διαδρομή στην ελληνική θεατρική σκηνή και αναμετρήθηκε με ρόλους απ’ όλο το φάσμα του κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου, ελληνικού και παγκόσμιου.
Η Θάλεια Καλλιγά γεννήθηκε το 1918 στον Πειραιά. Από τα εφηβικά της χρόνια η αγάπη της για το θέατρο την οδήγησε στη σχολή του Ωδείου Πειραιώς, όπου θα παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής, για να συνεχίσει αργότερα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Η πρώτη παρουσία της στη σκηνή έγινε το 1933 στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Ο Θάνατος του Δαντόν» του Γκέοργκ Μπίχνερ σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη. Στο διάστημα που ακολουθεί συνεργάζεται με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Πέλος Κατσέλης, ο Σωκράτης Καραντινός και ο Αλέξης Σολομός, δοκιμάζοντας ρόλους απ’ όλο το φάσμα του κλασσικού και σύγχρονου δραματολογίου, ελληνικού και παγκόσμιου. Η τελευταία της εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1957 στο έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Η κυρά της αυγής», σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη.
Από το 1961 έως και το 1971 έγινε βασικό στέλεχος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), πρωταγωνιστώντας σε σημαντικά έργα. Η πρώτη συνεργασία της Θάλειας Καλλιγά με το ΚΘΒΕ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1961 με την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Σωκράτη Καραντινού, που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Τελευταία συνεργασία της ήταν το 1975 στο έργο «Οι Εραστές της Βιορν» του Μαργκερίτ Ντιράς σε σκηνοθεσία Νίκου Ραφτόπουλου.
Την περίοδο 1973-1974 δημιούργησε το δικό της θίασο με την επωνυμία «Σκηνή 73- Θάλεια Καλλιγά». Στα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με θιάσους όπως το «Πειραματικό Θέατρο» της Μαριέττας Ριάλδη, το «Θέατρο Αιγαίου» του Νίκου Παροίκου και τις «Μορφές» του Τάσου Μπαντή.
Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Θράσου Καστανάκη «Χατζημανουήλ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1 το 1984.
Η Θάλεια Καλλιγά πέθανε στις 16 Ιουνίου 2015, σε ηλικία 97 ετών.