Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.
Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντός μας, καθώς θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2021, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2025
Για την φετινή χρονιά, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο: «Κλείνοντας το χάσμα στην έγκαιρη προειδοποίηση μαζί».
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματική και αναμφισβήτητη απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και θα είναι καταστροφικά αν δεν δράσουμε τώρα. Ο κόσμος μόλις γνώρισε την πιο θερμή δεκαετία που έχει ποτέ καταγραφεί, οι καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, οι τροπικοί κυκλώνες έχουν όλο και πιο μεγάλη ένταση.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός με τα Μέλη του, τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, επενδύει σε συνεργασίες και καινοτομίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσει στο μέγιστο την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων.
Όμως έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται, παράλληλα η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης που να δίνουν τη δυνατότητα στην πολιτεία να προετοιμαστεί κατάλληλα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά του να διασφαλίσει ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα προστατεύουν όλους και παντού.
Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα του φετινού εορτασμού «Κλείνοντας το χάσμα στην έγκαιρη προειδοποίηση μαζί», θέλει να τονίσει ότι στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Καθ. Celeste Saulo, “πρέπει να κλείσουμε τα κενά σε δεδομένα και παρατηρήσεις. Μόνο ενεργώντας τώρα, επενδύοντας και καινοτομώντας μαζί, μπορούμε να εκπληρώσουμε την υπόσχεση έγκαιρων προειδοποιήσεων για όλους”.
Και η πρωτοβουλία Early Warnings for All στην οποία συμμετέχει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027 έχει αυτό το σκοπό, ώστε όλες οι χώρες να έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Την Κυριακή στις 23 Μαρτίου από τις 10:00 μέχρι και τις 15:00, οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Ελληνικό), θα είναι ανοικτές για το κοινό και τα ΜΜΕ, για ξενάγηση και ενημέρωση από το προσωπικό της Υπηρεσίας μας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μετεωρολογία.
Η ιστορία του WMO
Η ιδέα για ένα διακυβερνητικό Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization, WMO) που είχε διαμορφωθεί στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώθηκε, μεταπολεμικά στο κείμενο της Σύμβασης του WMO, που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (11/10/1947) από 31 αντιπροσώπους κρατών.
Την χώρα μας αντιπροσώπευσαν, μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ο τότε Υποδιευθυντής της ΕΜΥ Αντισμήναρχος Ευάγγελος Βουρλάκης και ο μόνιμος υπάλληλος της ΕΜΥ με βαθμό Διευθυντή Β’ Δρ Θεόκλητος Φιντικλής (διδάκτωρ φυσικών Επιστημών). Και οι δύο έχουν τιμηθεί από την Ελληνική πολιτεία για την συμβολή τους στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του έργου της Εθνικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις κρίσιμες στιγμές της διαδρομής της.
Η Ελλάδα με το νόμο 1047/1949, επικυρώνει τη σύμβαση και καταθέτει τα επικυρωτικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των 30 ιδρυτικών κρατών. Τον Φεβρουάριο του 1950, περατώθησαν οι διαδικασίες επικύρωσης της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη και η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου του 1950.
Το πρώτο συνέδριο του WMO, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1951 στο Παρίσι και εντός του ιδίου έτους με απόφαση του ΟΗΕ εντάσσεται στους εξειδικευμένους οργανισμούς του για την Μετεωρολογία με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω των συστημάτων παρατήρησης, συλλογής δεδομένων και πρόγνωσης, συμβάλλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων.